Érdekesség

Mi van a flakonban? – Balea sárgadinnyés és csillaggyümölcsös tusfürdő

Régen jelentkeztem már ezzel a rovattal, pedig sosem árt, ha egy termék összetevőiről pontosan tudjuk, hogy melyik micsoda. Ma nem más kerül a “nagyító” alá, mint az egyik Baleás tusfürdő.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vonzó csomagolás, mint mindig, de vajon az összetevők sora is hasonlóan kecsegtető lesz, vagy csalódnunk kell? Az illata szuper, de nézzük, hogy mik is vannak benne!

  • Aqua – víz
  • Sodium Laureth Sulfate – kókuszból előállítható, tisztitókban, szappanokban és samponokban gyakan használt felületaktív anyag és emulgeálószer. Csak nagy mennyiségben okozhat irritációt.
  • Cocamidopropyl Betaine – Közepes erősségű felületaktív anyag és tisztítószer, ami samponok és kézmosószerek gyakori összetevője. Kozmetikumokban emulgeáló és sürítőanyagként használatos. Szintén kinyerhető kókuszból (kókusz-tenzidnek is hívják).
  • Sodium Chloride – Nátrium-klorid, közönséges nevén só. (Ez meg minek bele? :O Nem is értem…)  A kozmetikai iparban a sót térfogatnövelő, maszkoló (a nem kívánt anyagok semlegesítése), sűrűség szabályozó segédanyagként használják.
  • Coco-glucoside – Habképző felületaktív anyag. Kiváló emulgeátor. Sokszor alkalmazzák samponokban, mert használata után hajunk puhább, és könnyebben fésülhető lesz. Ez a  kókuszvaj és a szőlőcukor reakciójával keletkező vegyület egy cukortenzid: olyan emulgeátor, amely a vizes fázisokban cukorrészével, az olajos cseppecskékben pedig zsírsavfarkincójával oldódik. Az ilyen anyagok kíméletesek a bőrhöz és a hajhoz, emiatt babáknak gyártott termékekben is alkalmazhatók. (Éljen!)
  • Glyceryl Oleate –  Glicerin és olajsavésztere, melyet a természetben előforduló, magas olajsav tartalmú zsírokból és olajokból nyernek. Sárgás folyadék, melyet bőrpuhító (emollient), emulgeáló és sűrítőszerként használnak a kozmetikumokban.
  • Glycerin – Vízmegkötő. Állati és növényi zsírokban egyaránt megtalálható, bőrazonos (skin-identical, azaz a mi bőrünkben is megtalálható) anyag. Kivonható természetes anyagokból, de előállítható mesterségesen is. Rendkívül jó vízmegkötő, a bőrön használva képes kivonni a vizet a bőr alsó rétegeiből, növelve ezzel a bőr felszíni rétegében található vízmennyiséget. Túl nagy mennyiségben azonban kiszáríthatja a bőrt!

P9050066.JPG

  • Hydrogenated Starch Hydrolysate – többféle cukoralkohol keveréke. Édesítőszerként, és a fokozott nedvességmegtartó tulajdonsága miatt alkalmazzák, nem csak szirupok gyártásánál, hanem a kozmetikában is.
  • Panthenol – (Szeretjük!) A pantoténsavnak  (B5 vitamin) kémiai szerkezetét tekintve az alkoholhoz hasonló formája,  B5 provitamin (a szervezet képes B5 vitaminná alakítani).  A kozmetikai iparban vízmegkötő (humectant), pőrpuhító (emollient) és nyugtató összetevőként használatos.
  • Opuntia Ficus-Indica Stem Extract – Közönséges fügekaktusz törzsének kivonata. Kevés információ található arról, hogy mire szolgál az összetevő a kozmetikumokban. A CosIng bőrkondícionáló összetevőnek kategorizálja. Az ArtDeco honlapja szerint puhává teszi a bőrt. Egyes kutatások szerint pedig a Parkinson-, és az Altzheimer-kór ellen is hatásos lehet.
  • Hydroxypropyl – emulgeáló és sűrítő anyag.
  • Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride – Guargumiból származó összetevő, ami a samponok gyakori összetevője. Hajkondícionáló, bőrkondícionáló és sűrűség szabályozó anyag.
  • Citric Acid – citromsav. Elsősorban a krémek pH-értékének a szabályozására használnak (hogy ne legynek túl lúgosak). Természetes tartósítószer is egyben. Az élelmiszeriparban is használt ízesítőként
  • Sodium Sulfate – Nátrium-szulfát. Térfogatnövelő és sűrűség szabályozó segédanyagként használt a krémekben. A mindennapi életben azonban leggyakrabban nem a kozmetikumokban, hanem a mosóporokban találkozhatunk a sodium sulfate-tal, ahol térfogat kitöltő anyagként használt.
  • Hydrogenated Palm Glycerides Citrate – Pálmaolaj, glicerin és citromsav észtere, melyet bőrpuhító (emollient) anyagként használnak a kozmetikumokban.
  • Tocopherol – Tiszta E-vitamin. A tocopherol egy viszonylag ritkábban használt formája az E-vitaminnak, mert bár a bőrbe jobban felszívódik, mint a gyakrabban használt tocopheryl acetate, a boltok polcain kevésbé hosszan áll el.
  • Parfum – illatanyag
  • Sodium Benzoate – Nátrium-benzoát. A benzoesav nátrium sója, melyet tartósítószerként használnak.
  • Phenoxyethanol – Tartósítószer. Az egyik leggyakrabban használt, kevéssé irritáló. Világszerte engedélyezett a használata legfeljebb 1%-os koncentrációban. Bár a kozmetikumokban használt verzió csaknem mindig mesterségesen előállított, a Phenoxyethanol a természetben is megtalálható, például a zöld teában.
  • CI 47005 – Színezőanyag, kinolinsárga.
  • CI 45100 – Színezőanyag, fanyar piros.

Nos, tehát van egy jó hírem: aki allergiás a sárgadinnyére, vagy a csillaggyümölcsre, az is nyugodtan használhatja ezt a tusfürdőt, mivel egyiket sem tartalmazza. Viszont annál több emulgeálószer és tartósító van benne, amit őszintén nem értek. Minek ennyi? Miért nem elég mindegyikből egy-egy? Azért jó, hogy van benne B5 és E-vitamin, meg Panthenol, de az a sok kémiai vegyület, a sóval az élen, igazán felesleges benne…

Info: Krémmánia.hu & Wikipedia

Ivy Island ©, All Rights Reserved

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s